Ранното събуждане – благословия или „пладнешки обир“

 За совите и чучулигите


ЕЛИ МАРИНОВА

Колажи: авторът



Откакто се помня, приемам ставането рано сутрин за „пладнешки обир“ над изтерзаната си за сън душица. Но искам, не искам, ставам когато ми се наложи. По природа съществото ми започва да живее някъде към 11 ч., а най-комфортно се чувства следобед. Към 20-21 часа съм в апогея си и започвам да рисувам, пиша, творя, готвя, чета, живея. И така – до среднощ към 1-2 ч. В същото време познавам доста различни от мен същества по отношение на биологичния ритъм. В 6 те вече чуруликат. Направили са 1-то си кафе и се заемат с живеене на пълни обороти. Съответно следобед им пада рязко „гард“-а, доспива им се, в 21 ч. се чувстват като влачени от комбайн и в 22 ч. сънуват блажено първия си вечерен сън. За съжаление, налага се да уеднаквим ритмите си на бодърстване с риск това понякога да бъде доста нездравословно: ставаме не когато искаме, а когато трябва. Бързаме, почиваме малко, гледаме телевизия, без задължително нещото, което върви на екрана да ни вълнува, пием, вместо да почиваме. И лягаме, когато можем. Един самоубийствен пулс, в който няма място за вътрешния ни глас. А той се опитва да говори от името на друг. Този друг, които най-общо ни разделя на чучулиги и сови. Отказът да се съобразим с хронометъра вътре в нас разболява. При „совите” се появяват хормонални проблеми. А „чучулигите” започват да страдат от чести простуди. Как да влезем в своя ритъм?

СОВА ИЛИ ЧУЧУЛИГА – заучените щампи


Най-общо казано „совите” са хора, които късно лягат и късно стават. А „чучулигите” са тези, които стават рано и заспиват рано. Повечето от нас са принудени да живеят по стандартен график, според който работното време започва към 9–10 сутрин. Към този нов ред се нагажда целият дневен режим, което пък създава проблеми с личните биоритми. Независимо от наложеното работно време, трябва да сме наясно как се движи биологичният ни часовник.

 

Как да усетим своите биоритми и да се нагодим към тях?



Ако можете да си го позволите, изберете подходящата професия. За „чучулигите” няма проблем да дойдат в пълния си блясък рано сутрин в офиса. За „совите” са по-подходящи свободните професии или работата с плаващ график, при която могат да си позволят да се явят по-късно на работното място. За повечето хора това е невъзможно. Затова е нужда адаптация. Разберете приблизително от колко часа сън в денонощието имате нужда и си ги набавете. За „совите” утрото е най-тежкият момент от денонощието. За тях разбуждането е истинска криза. Дайте си минути да излезете бавно от съня. Рязкото ставане е стрес. Ненужен.“Сови“, не злоупотребявайте с кафето! То превъзбужда мозъка сутрин и снижава концентрацията. Затоплете крайниците си, срешете косата бавно, това събужда. „Чучулигите” също си имат проблеми. Когато им се налага вечер да бъдат бодри и весели, на тях им се спи сериозно. Освежаването на прическата и грима ще ви помогнат много. Докато совите сгряват сутрин длани и ходила, вие ги охладете вечер, когато се налага да сте будни. Хладно питие с кисел вкус също ще ви ободри - портокалов сок или вода с няколко капки лимонов сок.


Храна


Не следвайте задължителното „правило“, че закуската е най-важното хранене за деня! „Чучулигите” сутрин имат апетит и ядат с удоволствие. Обаче „совите”... Сутрин изобщо нямат апетит, но много от тях се заставят да ядат насила, само защото са чували, че „така трябва“. Грешка! Организмът не бива да се насилва. Послушайте го и се ограничете с нещо не толкова калорично – плод или мляко. Пийнете топла или гореща напитка – чай или малко кафе. С топлата течност ще „събудите” и стомаха и той ще започне да се настройва към следващия прием на храна. Около 12 ч. на обяд хапнете стабилно. Това вече е интелигентен хранителен режим.


За совите има новина обаче! Науката доказва, че да се променят навиците не е задължително. Докато учените изучавали типа „сова„, установили, че те са с по-развити умствени способности. Било установено, че тези, които обичат да спят повече, имат по-логична и структурирана реч. Те са творци, при тях е по-развито въображението, а също така на тях често им е присъщо особено виждане за света. Обяснението е, че ние започваме да мислим нестандартно в ситуации, които са извън рамките на обичайното. А промяната на времето за сън е точно такъв случай. Оказва се, че противно на досегашните щампи, да се стои до късно не е толкова вредно, колкото го изкарват някои. Така, че, сови, спрете да вярвате, че сте лениви и недисциплинирани! Вече знаете защо не сте.


Коментари

Популярни публикации от този блог

За вярата, следите на времето и за двата Бога

Тя е момиче, жена, дяволица

За горите на Делю, пенливата вода и висините