СТРАНДЖА - див(н)а и оставена на самотек

 


СТРАНДЖА е изоставеното и сякаш осиновено дете на майка България. Нямам ни най-плахо намерение да спестя тези няколко нюанса, които усетих в това изумително красиво кътче от Родината. ⛺️Изоставена на произвола на съдбата, тази наша планина (или остатъка, който ни отрязаха след поредица от робство и войни) крие в себе си магията на древна история, различен бит на населението и девствена природа. В няколко поста ще се опитам да разкажа накратко какво видях през моите очи.
Ако попаднете в Странджа и се попитате – къде е държавата и къде са общините, за да запълнят зейналите ями по всичките ѝ основни пътни артерии, ще ви помогна с отговора – НЯМА ГИ. 👉Отсъстват. Заделете си някой лев за ремонт на автомобила след завръщането си (в случай, че сте изминали доволно много пътища, за да достигнете до забележителностите ѝ).
🎯Ако ви предстои път към с. Граматиково или към Малко Търново, не се доверявайте на навигацията на Google или Waze и не поемайте по 25 километровата отсечка от третокласния път Босна – Визица. Дългочаканият основен ремонт най-после тръгна и вие може да се окажете поредният шаран, прекаран по каменоломната на пътя. Някой да беше подал информация към най-популярните навигационни системи? Не!

🌳 „Странджа е най-голямата защитена природна територия в България, създадена за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие“. Или поне така пише в туристическите гидове в Интернет. И вероятно е така, що се отнася за крило над природните дадености. Там пише обаче и това, че като защитена територия, трябва да има организации, които да работят за съхраняване на самобитните странджански фолклор, архитектура, култура и историческо наследство. Посещението на място с достатъчно зорки очи и уши показва доста различна картинка. Ще споделя в следващите дни.
👮‍♂️Що се отнася до присъствие на Гранична полиция в пограничните райони – моите уважения, момчетата пазят зорко, а проверките не са фиктивни.
🍀Усетих духа на Странджа. Лежах по поляните ѝ, давах път на глиганчови семейства, плисках се с пръски от водопадите ѝ, залягах над танцуващи пеперуди над реките ѝ. И не пропуснах да запечатам будните еко-табели, оставени от младежки доброволчески движения. ❤ Заобичах я.









Коментари

Популярни публикации от този блог

За вярата, следите на времето и за двата Бога

За горите на Делю, пенливата вода и висините

Тя е момиче, жена, дяволица